Faktas nr. 1
Pagal specialųjį „McDonald’s“ užsakymą išveista vištų rūšis „Misteris MD“ išsiskiria didele krūtine. Iš baltos krūtinėlės mėsos gaminami populiarūs „Chicken McNuggets“. Tai pakeitė visą vištienos gamybos pramonę – ją pradėjo pardavinėti ne visą, kaip prieš 20 metų, o supjaustytą gabalais.
Faktas nr. 2
Psichologo Luiso Cheskino nuomone, auksinės McDonald’s arkos – freidizmo simbolis. Tai didžiulių motinėlės „McDonald’s“ krūtų pora.
Faktas nr. 3
Dviejų trečdalių visų tinklo darbuotojų amžius nesiekia 20 metų. Jie gauna labai mažą atlyginimą už labai paprastų operacijų atlikimą. 1958 metais „McDonald’s“ atsirado pirmoji 75 puslapių instrukcija. Joje buvo išsamus visų veiksmų, kuriuos reikia atlikti gaminant maistą, aprašas ir bendravimo su klientais būdai. Šiandien šioje knygoje yra 750 puslapiai ir ji vadinama „McDonald’s“ biblija.
Faktas nr. 4
Personalo kaita siekia 400 procentų. Tipinis darbuotojas išeina iš darbo jau po 4 mėnesių. Tarp darbuotojų daug paauglių iš nepasiturinčių šeimų ir imigrantų.
Faktas nr. 5
Mažas atlyginimas ir darbo apsaugos nebuvimas pakeičiami komandinės dvasios atmosferos sukūrimu. Jau ilgą laiką „McDonald’s“ vadybininkus moko, kaip tinkamai girti pavaldinius ir sukurti jiems nepriklausomybės iliuziją. Juk tai kainuoja gerokai mažiau, negu didinti atlyginimą.
Faktas nr. 6
Traumų tarp jaunų darbuotojų pasitaiko dukart dažniau nei tarp vyresnių. Kiekvienais metais kavinėje susižaloja iki 200 000 žmonių.
Faktas nr. 7
Jauna darbo jėga mėgsta pajuokauti. Vaizdo įrašai, padaryti Los Andželo greitojo maisto kavinėse, rodo, kad paaugliai čiaudi į maistą, aplaižo pirštus, krapšto nosį, gesina cigaretes į produktus, mėto juos ant grindų. 2000 metais trys paaugliai iš Niujorko „Burger King“ buvo areštuoti už tai, kad maždaug 8 mėnesius spjaudė ir šlapinosi į patiekalus. Maišytuvuose gyvena tarakonai, o pelės naktimis bėgioja per atšilti paliktus mėsainius. Taip pat žinoma, kad daugelis greitojo maisto tinklų darbuotojų nevalgo savo darbo vietoje kitų pagaminto maisto.
Faktas nr. 8
„McDonald’s“ bulvyčių skonis patinka visiems. Anksčiau jis priklausė tik nuo kepti naudojamų riebalų. Daugelį metų tai buvo mišinys, sudarytas iš 7 proc. medvilnės aliejaus ir 93 proc. jautienos riebalų. 1990 metais žmonės sukilo prieš cholesterolį ir greitojo maisto tinklai pradėjo naudoti 100 proc. saulėgrąžų aliejų. Bet juk reikėjo išsaugoti skonį! Jeigu šiandien paprašysite, kad „McDonald’s“ pateiktų jums patiekalo sudėtį, tai ilgo sąrašo pabaigoje pamatysite tokią sudedamąją medžiagą – natūrali kvapioji medžiaga. Tai universalus paaiškinimas, kodėl greitasis maistas toks skanus.
Faktas nr. 9
Bulvių ir mėsainių receptų reikia ieškoti ne kulinarinėse knygose, o darbuose „Maisto pramonės technologijos“ ir „Maisto inžinerija“. Tai, ką ten valgome, per pastaruosius 40 metų pasikeitė labiau nei per ankstesniuosius 40 000 metų. Mėsainių ir kitų patiekalų skoniai ir kvapai gaminami didžiulėse JAV cheminėse gamyklose.
Faktas nr. 10
Bendrovė „International Flavors and Fragrances“ dirba ne tik su „McDonald’s“ patiekalų skoniais, bet ir su 6 iš 10 populiariausių pasaulio kvepalų kvapais, tokiais kaip „Beautiful“ iš „Estee Lauder“ ir „Tresor“ iš „Lancome“. Taip pat su muilo, indų plovimo skysčių, šampūnų ir kt. gaminių kvapais. Visa tai – vieno proceso rezultatas. Skutiesi beveik tuo pačiu, ką valgai vakarienei.
Faktas nr. 11
Didžiulei greitojo maisto mėsmalei skirtos karvės, likus trims mėnesiams iki skerdimo, suvaromos į specialias aikšteles, kur šeriamos grūdais ir antibiotikais.